Nieuwe regisseur

Even mijzelf voorstellen….

Hallo allemaal, mijn naam is Ruth Appelo (25), 5de jaars student van de opleiding Docent Theater te Leeuwarden. Op dit moment ben ik nog druk bezig met mijn scriptie en hoop ik binnenkort mijn diploma te mogen ophalen. Tot nu toe heb ik in de afgelopen jaren stage gelopen bij ‘Kunstkade’ te Leeuwarden, waarbij ik drama lessen heb gegeven aan groep 5/6 van bijna alle basisscholen in Leeuwarden en op de middelbare school ‘Het Ichtus College’ te Dronten, waarbij ik les gaf in Drama en CKV aan 8+ groep, VMBO en HAVO/VWO. In februari heb ik mijn afstudeerstage afgerond op de opleiding MBO Artiest theater niveau 4 op het Friesland College in Leeuwarden.

Als ik naar mijn toekomstdroom kijk, zie ik mijzelf over een aantal jaren als iemand, die op verschillende plekken met verschillende kanten van het vak theater bezig is. Waar ik de afgelopen vier jaar achter ben gekomen, is dat ik maken en doceren het leukste vind. Ik vind het geweldig om helemaal vanuit het niets met andere mensen samen te werken aan een voorstelling, omdat ik nieuwsgierig ben naar hun verhalen en gedachten over een bepaalde thematiek. Bijvoorbeeld in 2015 heb ik een community voorstelling gemaakt ‘t Klavertje’
met cliënten van ‘De Noorderbrug’ in Leeuwarden. De vraag die centraal stond was: ‘Wat is geluk?’


Theater kan in de samenleving een middel zijn om maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen, maar theater kan ook een positieve bijdrage leveren voor zowel de spelers als wel het publiek. Afgelopen februari tot april heb ik de voorstelling ‘Colorful future’ gemaakt met jongeren uit de krottenwijk van Namibië. Het project in Namibië is voor mij erg waardevol geweest en door dit project heb ik meer inzicht gekregen in de Afrikaanse cultuur en heb ik ook het belang van theater gezien voor de jongeren in dit werelddeel. Theater biedt volgens mij vele mogelijkheden om mensen bij elkaar te brengen en te verbinden met elkaar. Tegelijkertijd kun je door een creatieve theatrale voorstelling veel mensen bereiken en bewust maken van verschillende visies. Ik vind het super gaaf om het komende half jaar met jullie te mogen werken. Omdat ik nog maar twee jaar inwoner ben van Blokzijl, hoop ik ook op deze manier nieuwe contacten en nieuwe samenwerkingen te leggen. Het project is voor mij gelukt als we met een enthousiast team een mooi proces hebben beleefd met veel spelplezier.

Here we go! Toneelseizoen 2017-2018!