Ons Genoegen goes De Meenthe

Op 21 en 22 mei 2022 wordt voor Ons Genoegen een fantasie werkelijkheid. Dan staat zij namelijk in Rabotheater De Meenthe in Steenwijk met een grootse voorstelling. Let op! De promotiefilm hieronder laat nog de oude datum zien in 2020.

De spelers van Ons Genoegen en de jeugdspelers van Ons Klein Genoegen nemen u in dit theaterspektakel mee terug in de tijd en maken u getuige van historische gebeurtenissen in Blokzijl. Zij zullen hierin muzikaal ondersteund worden door zangtalent uit dit prachtige havenstadje.

Het verhaal begint in december 1924 bij de “zoagemeule” in Blokzijl waar een staking uitbreekt. Zeven arbeiders worden ontslagen omdat ze weigeren hun lidmaatschap van de vakbond op te zeggen. Uit solidariteit met hun collega’s leggen meer dan 80 mannen het werk neer. Uiteindelijk zal deze staking – met 843 dagen – de geschiedenis in gaan als de langste staking die Nederland ooit gekend heeft.

Wat is de rol van de vakbonden en welke gevolgen heeft deze staking voor de stad en haar inwoners? Opstootjes, vechtpartijen, rechtszaken, macht, onmacht, bittere armoede zijn aan de orde van de dag en het vertrek van een groot deel van de bevolking van Blokzijl volgt: van de 1.500 inwoners blijven er slechts 1.000 over.

Heel blij zijn we met de waardevolle bijdrage van Het Gildenhuys, die heel veel materiaal ter beschikking heeft gesteld. Ook Annemarie Meijer uit Steenwijk, als vrijwilligster werkzaam bij het historisch archief van Steenwijkerland, heeft ons enorm geholpen.  Annemarie heeft dit stukje Blokzieliger geschiedenis helemaal uitgezocht en ons een brede visie meegegeven om meerdere aspecten van het verhaal te belichten.

Om dit verhaal, dat niet in de vergetelheid mag raken, recht te doen hebben we een team van professionals om ons heen verzameld. Zo zal Marlies Smit uit Zwolle voor ons het script gaan schijven. Josephina Bakker, theatermaker en -docent uit Wolvega zal de regie op zich nemen. En Lucie de Lange, actrice en zangeres uit Blokzijl neemt de muzikale begeleiding voor haar rekening.

Rabotheater de Meenthe heeft ons de mogelijkheid  geboden dit historische verhaal op een groot podium neer te zetten, zodat we ook technisch schitterend uit kunnen pakken. Reserveer dus nu al in je agenda voor zaterdag 23 of zondag 24 mei 2020. Dit mag je gewoon niet missen!