2012 Ons Dorp

Maart 2012
Thriller

Regie:
Laura Beuze

Decor:
Het publiek zit op verhoogde tribunes aan 2 zijdes van het speelvlak. Er staan lijnen op de vloer getekend, dit stellen de huizen en de straten voor. Aan het begin van de voorstelling ligt er een stuk zwart plastic over de vloer. Dit wordt weggetrokken zodra de voorstelling begint en er worden meubeltjes in de huizen gezet.
Ons Dorp wordt gespeeld door 15 spelers van Ons Genoegen en 25 kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar, die elkaar afwisselen tijdens de verschillende voorstellingen.

Inhoud:
De bewoners komen langzaam op en betrekken hun huizen. Elk met hun persoonlijke spulletjes in hun handen. Er komt een verteller (Nely Knol) op. Zij stelt de inwoners van Ons Dorp voor.
Tom (Wim Louvet) wil de situatie in het dorp veranderen. Hij vindt dat de mensen meer voor elkaar moeten betekenen.
Zijn moeder (Tjakien Fokkes) is dokter geweest en denkt bij alles dat ze een ernstige ziekte heeft.
Ben (Roy Blokland) is alcoholist en heeft als enige een auto om naar de stad (lees hoeren) te gaan. De andere inwoners rijden soms met hem mee.
Meneer en mevrouw de Roos (Pieter Lok en Karina Hakkers) hebben een winkel. Tom is verliefd op hun mooie dochter Lies (Roos Koelman).
Trudy (Jolanda Lijster) is een oude vrouw die de hele dag goedkope glazen poetst.
Martha (Nienke Prins) is in den Heere en luidt elke avond de kerkklok en Olga (Marion Dunnink) is haar trouwe assistente.
Vera en Rick (Betty de Haan en Robert Holman) hebben 5 kinderen en varkens.
Joyce (Mathilde Boes) is een vluchtelinge die op aandringen van Tom onderduikt in Ons Dorp. Ze vlucht voor een groet vrouw (Dinie Boes) met 2 gangsters (Everard Rabbinge en René Hakkers). Ons Dorp voelt aan dat de vrouw iets slechts in de zin heeft en zegt Joyce niet te hebben gezien.
Als blijkt dat Joyce door twee politiemannen (Jelle Reyman en Roy Holman) wordt gezocht voor gewapende bankovervallen, slaat de sfeer in Ons Dorp om. Joyce moet harder werken. Ze wordt getreiterd. Zelfs door de kinderen… De gastvrijheid is totaal verdwenen. Tom belt de grote vrouw in de hoop zo van Joyce af te komen, maar de rollen worden omgedraaid. De vrouw blijkt de moeder te zijn van Joyce en Joyce wil het stadje vernietigen. Er komen gangsters met de vrouw mee, die het dorpje totaal vernielen. En Joyce is uit op wraak, ze wil de jongste baby van Rick en Vera! Met een gil van Vera eindigt Ons Dorp.

Kortom:
Een boeiend en mooi verhaal, maar ook een zwaar eind. Theaterliefhebbers vonden het prachtig, terwijl de meeste Blokzieligers toch liever met een lach de zaal uitgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *