2004 Geel

April 2004
Komisch drama

Regie:
Yvon Haan

Decor:
Twee grote steigers, twee enorme houten tafels en overal oude televisies.

Bijzonderheden:
Gedurende het toneelstuk trekken steeds meer personages gele schoenen aan. Dit symboliseert dat mensen uiteindelijk altijd voor hun eigen hacje gaan.

Tijdens het toneelstuk zijn af en toe ‘herinneringen’ op de oude televisies te zien.

Inhoud:
Een rijke dame, mevrouw Claire Zachanassian (Nienke Prins) genaamd, bezoekt na jaren haar geboorteplaats Gulpen. Gulpen is een arm, verpauperd stadje dat wel wat geld kan gebruiken.

Alfred (Robert Holman) wordt door de burgemeester (Marion Kuik) benoemd tot ereburger, aangezien hij Claire nog van vroeger kent.

Mevrouw Zachanassian komt met de trein aan, tot grote ergernis van de conductrice (Jacqueline Vis)omdat Claire aan de noodrem heeft getrokken, aangezien de trein niet in Gulpen stopt.
Desondanks wordt Claire met open armen in Gulpen ontvangen. De miljardaire is bereid Gulpen één miljard euro te schenken op één voorwaarde: Haar ex-geliefde Alfred moet vermoord worden. De rijke dame wil wraak voor haar verleden met hem.
De toenmalige rechter (Wim Louvet) is Claire’s huidige man. Hij legt de situatie uit.
Alfred heeft Claire vroeger zwanger gemaakt, maar hij beweerde destijds in de rechtbank dat hij geen kinderen kon krijgen en dat het kind dus ook niet van hem kon zijn. Alfred had zelfs de toenmalige dokter Toby (Mathilde Boes) omgekocht om voor hem te pleiten, maar hij heeft inmiddels wel twee kinderen bij zijn huidige vrouw Marjet (Betty de Haan).
In eerste instantie wijzen de bewoners dit afschuwelijke voorstel van de hand. Alfred is immers ereburger. Hij zal gekozen worden tot nieuwe burgemeester.
Maar gedurende het toneelstuk gaat iedereen steeds slechter over hem praten. De huidige dokter (Masja Kielstra), de hangjongeren (Roy Blokland en Manon van Tienhoven), de roddeltantes (Dinie Boes-Kuik en Corrie Gast) en zelfs de politieagent (Mirjam Pees).
Ook gaat iedereen steeds meer spullen kopen op basis van krediet. De schilder (Everard Rabbinge) koopt dure sigaretten. Louise (Jolanda Lijster) koopt dure chocolade. Zelfs de burgemeester laat een architect (Pieter Lok) komen om een nieuw gemeentehuis te ontwerpen. En de postbode (Jolanda Koster) bezorgd een nieuwe computer. Ook gaan steeds meer bewoners nieuwe gele schoenen dragen.
Maar hoe willen ze dat straks gaan betalen? Gaan ze Alfred dan toch vermoorden? Ilse (Ineke van de Bles) verteld Alfred na de nodige whiskey’s de waarheid.
Intussen volgt Claire alles vanaf haar balkon. De rechter heeft ze inmiddels vervangen door een Amerikaanse filmster (Bram Hagewoud), die ze ook al snel weer heeft vervangen door een derde man (Fokko van Beek) die niet mag nadenken.
Dan komen de bewoners erachter dat de rijke dame door de jaren heen heel Gulpen heeft opgekocht om alles expres failliet te laten gaan. Ze heeft de dokter, die vroeger meineed heeft gepleegd, blind gemaakt en haar als bediende in dienst genomen. Maar zelfs dit akelige nieuws weerhoudt de bewoners er niet van, toch dat miljard op te strijken.
Terwijl ze de waarheid voor de pers (Nely Knol en Herma Knobbe) verborgen proberen te houden, vermoorden ze Alfred uiteindelijk met z’n allen en krijgen ze de cheque van één miljard.

Kortom:
Iedereen gaat uiteindelijk voor zijn eigen hachje. Zelfs in een kleine gemeenschap, waar iedereen elkaar kent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *